Запознайте се с изолациите за тръби и не ги пренебрегвайте

      Когато ремонтираме своя дом обикновено влагаме своите средства в: топлоизолация, хидроизолация, звукоизолация или подновяване на мазилка и боя. Тези ремонтни дейности осигуряват приятна и здравословна жилищна среда. Влагайки своите средства в тази насока, обикновено забравяме да обърнем внимание на тръбите, а тяхната изолация също е важна и може да ни спести средства и изненадващи разходи за спешни ремонти.
Парното отопление позволява пространствата да се затоплят и охлаждат по-бързо и лесно, поддържа се постоянна температура за по-дълго време и се пести потреблението на енергия в дома. Горещите тръби, които идват от котелното помещение или абонатната станция, трябва да запазят температурата на флуида в тях. Така се предотвратят загубите, които се получават по трасето, при преноса на топлината до радиаторите. Ако тръбите не са изолирани, топлината се губи по трасето, радиаторите в помещенията се загряват по-бавно, а потреблението на енергия за отопление се покачва. Изолацията е важен елемент, който позволява температурата на флуида в тръбите да се поддържа в постоянни граници.

Изолацията на тръбите за топла вода също има някои предимства. Първо, ако водата в тръбите остава гореща, ще е необходимо много по-кратко време от отварянето на крана, до потичането на горещата вода. Второ, ако тръбите не са изолирани, през горещите летни месеци, те ще добавят допълнителна топлина към високата температура в дома.

Тръбите за студена вода трябва също да бъдат изолирани, за да се предотврати неприятният конденз. Топлият въздух около студената тръба се охлажда под точката на оросяване и така започва да се образува конденз. Постоянният конденз може да повреди подовото покритие и дори да се образува мухъл.

Фирма Ди Трейд Груп предлага два вида готови модули за изолация на тръби – от минерална вата и от микропореста гума.

Изолациите за тръби от минерална вата са цилиндрични модули, произведени от вата с висока плътност, с диаметър от 1/4” до 14” /включително/ и дебелина на изолацията от 20 до 100 мм. Подходящият диаметър на изолационния модул се избира в зависимост от външният диаметър на тръбата, която ще се изолира. Модулите имат надлъжен разрез от едната страна и лесно се монтират върху тръбите. Ако се монтират на открито, върху тях трябва да се направи обшивка от алуминиева ламарина, която да ги предпази от намокряне и механични повреди. Модулите, които са с покритие от алуминиево фолио имат по дължина самозалепваща алуминиева лепенка, с която при монтажа се залепва надлъжния разрез на изолацията. Снадките между отделните модули се бандажират допълнително с алуминиева лепенка. Изолация за колена се изработва, като от правите модули се изрязват сегменти, в зависимост от извивката на коляното.

Изолациите за тръби от микропорестата гума се произвеждат се с диаметри от 6 до 114 мм и дебелина на изолацията от 6 до 32 мм. Използват се за изолация и контрол на конденза на: вентилационни и климатични системи, хладилни инсталации, технологични тръбопроводи и оборудване, санитарни, отоплителни, вентилационни и климатични системи, горещо и студено водоснабдяване. Полага чрез нахлузване върху тръбите при нови инсталации. При вече изградени инсталации, изолацията се реже по дължина, облича се тръбата и изолацията се съединява чрез лепило или самозалепваща лента.

Scroll to Top