Изолацията и лятната прохлада във вашия дом вървят ръка за ръка

Повечето хора предполагат, че изолацията е нещо, което прави дома и по-топъл в студеното време. Макар това да е вярно, истинското действие на изолацията е да забави движението на топлината между различни пространства. Това означава, че през лятото изолацията ще предотврати прегряването на вашия дом. Така няма да се налага да разчитате на непрекъснатата работа на климатика или да стоите близо до вентилатора, за да се чувствате комфортно. Без подходяща изолация, топлината просто ще се движи през покрива и стените и ще ви кара да се чувствате некомфортно в собствения си дом.

Ето пет предимства на добре изолирания дом:
1. Спестявате пари, като намалявате необходимата енергия, за да затоплите задоволително вашия дом през зимата и да го охладите през лятото. Всъщност само изолацията на тавана може да намали годишните разходи за отопление и охлаждане с до една трета. Без изолация губите много пари за неефективно отопление и охлаждане.
2. Изолацията прави домът ви по-комфортен за живеене. Тя може да намали летните температури и да поддържа зимните температури по-високи.
3. Прави домът ви по-тих – намалява идващият отвън шум, който влиза през стените и таваните.
4. Повишава стойността на вашия дом. Добре изолираният дом е предпочитан от много купувачи.
5. Помага за опазване на околната среда. Изолацията намалява използването на енергия, което на свой ред намалява изгарянето на изкопаеми горива, нужни за производството на енергия. Резултатът е по-ниски емисии на парниковите газове.

Ето и няколко признака, че вашият дом се нуждае от изолация:
1. Колебаещи се температури. Ако температурите в стаите са различни – да речем, замръзвате в кухнята, а в дневната ви е прекалено горещо.
2. Сметките за отопление и охлаждане са високи.
3. Студени стени, подове и тавани. Направете тест с допир – ако стените са влажни и студени, изолацията не е достатъчна.
4. Замръзването на тръбите в стената също е индикатор, че имате проблем с изолацията.
5. Таванските помещения са прекалено студени или горещи.

Изборът на изолационен материал не е еднозначен. Домът е сложна система. Видът на материала и мястото, където трябва да се монтира е въпрос на консултация със специалист. Той може да ви препоръча най-подходящият вариант за вашето жилище.

Scroll to Top