Поликарбонатът – Предимства на материала

Поликарбонатът се огъва лесно
Той е термопластичен материал, което означава, че има няколко много полезни свойства. Може лесно да се формира в най-различни форми и структури. Огъва се на мястото на монтаж с различен радиус, за да се образува извита повърхност. Той може да бъде нагряван, охлаждан и отново нагряван без това да се отрази негативно на неговите качества. Това премахва ограниченията в дизайна и прави изпълнението на извити детайли изключително лесно.

Устойчив е на удар и счупване
В сравнение със стъклото, листовете от поликарбонат имат много по-голяма устойчивост на удар и счупване. Това е изключително важно, когато става дума за транспортирането, обработката и монтажа на материала при всеки проект. Когато сградата е пусната в експлоатация, поликарбонатът осигурява по-голяма устойчивост срещу градушка, падащи предмети и клони, отколкото стъклото или други подобни материали. Тези негови свойства намаляват потенциалните скъпи разходи за поддръжка и ремонт.

Материалът е с много ниско тегло
Ниското тегло на материала е предимство по отношение на конструктивния дизайн. Натоварването на конструкцията е много по-малко и следователно могат да се спестят средства при намаляването на конструктивните елементи. Теглото на материала дава предимство и при боравенето с него – той може лесно да се транспортира, пренася и да се маневрира до мястото на монтаж.

Поликарбонатът е добър изолаторТоплоизолационните свойства на материала го правят все по-популярен избор за облицовка или покривно покритие. Въздухът, който е в камерите на многокамерния поликарбонат, създава въздушни джобове и подобрява топлинните характеристики на сградата. Поликарбонатът също е и добър шумоизолатор. Често могат да се видят листове от поликарбонат, използвани като акустични бариери край натоварени пътища, строителни площадки или железопътни линии. Използват се и като прегради в офиси или магазини.

Поликарбонатът пропуска светлина
Тъй като плоскостите са прозрачни, те пропускат максимално слънчева светлина в помещенията. Същевременно те предпазват от вредните ултравиолетови лъчи на слънцето. От едната страна на листа има UV защитно покритие, което отблъсква UV лъчите и позволява на безопасните лъчи да проникнат в помещенията. Естествената светлина има положително въздействие и намалява нивото на стрес.

Приложение
Благодарение на горепосочените свойства, поликарбонатът се използва за направата на: оранжерии и други селскостопански сгради, козирки и навеси, вертикално остъкляване, огради, парапети, светли покриви на промишлени халета, покрити пешеходни прелези, покриви на плувни басейни и др.

Scroll to Top