Ще се фокусираме върху енергийна ефективност и опазване на околната среда

Разговор с г-жа Ани Цоневска, Управител на ДИ ТРЕЙД ГРУП за списание Строители, брой 4, 2016 г.

Г-жо Цоневска, бихте ли представили компанията и дейността Ви?
Компанията е създадена през 1994 г. като семейна фирма с основен предмет на дейност търговия с изолационни материали. Ние сме една от първите фирми в България, която започна да обръща внимание и да насочва вниманието на строителите в посока изолиране на сградите от основите до покрива с цел пестене на ел. енергия, както и създаване на комфорт в жилищните сгради и офиси. От 1995 г. сме изключителен и единствен дилър на един от най-големите производители на изолационни материали IZOCAM – част от концерна Сен гобен. За 22 години успяхме да развием цялата гама от изолационни материали в своето портфолио, да изградим собствени самостоятелни бази в страната с над 20 дка складови площи и около 500m2 офиси. Най-новото направление са материалите за изолиране от шум, както и доразвиваме пазара на акустичните композитни материали.

Представете иновативни продукти, които повишават енергийната ефективност.
Фирмата предлага много добри и ефективни решения в помощ на усилията за намаляване на парниковия ефект – съхранението на топлината през зимата и намаляването на сметките за ел. енергия. Над 50% от потреблението на енергия идва от сградите, около 2/3 от тях са за отопление и охлаждане. Правилно монтираната изолация позволява да запазим комфортна температура и устойчив климат в помещенията както през зимата, така и през лятото. Загубата на топлина ще намалее, ако изолираме тавана и фасадата на помещенията, в които живеем и работим. Вече 50 години заводите на IZOCAM произвеждат безопасни за човека и доказано ефективни материали като каменни вати, минерални вати, EPS и XPS. Мисията на ДИ ТРЕЙД ГРУП в енергийната ефективност е правилно да информира своите клиенти –къде, как и каква изолация да монтират в жилищните и офисните сгради. Важно е да знаем, че за да има наличие на енергийна ефективност, трябва не просто да поставим някаква изолация, а правилната, тази която ще доведе до учудващи резултати в посока намаление на сметките на ел. енергия. Да, капиталовложението не е малко, но както Марко Поло е казал „Не съм толкова богат, за да си купувам евтини неща“. Вложените средства ще ни се върнат многократно.

През последните 2 години ДИ ТРЕЙД ГРУП предлага и еко продукти за изолация на различни части от сградата. Някои от тях са от рециклирани пластмасови бутилки, дрехи, други са от натурални продукти – вълна, коноп, кенаф. Силно вярвам, че това са продуктите на бъдещето и макар, че е трудно да си представим как ще санираме сградите с тези продукти, е необходимо да работим в тази посока, ако искаме да спасим нашата планета. Засега, обаче, ще използваме най-вече фасадните вати и системи и EPS системите.

Какво стои зад успеха на фирмата и Вашите обекти за ен. ефективност?
Какво ни прави разпознаваеми и какво кара клиентите да се връщат при нас? Първо това, че сме единствен дилър за България на фирма IZOCAM. Второ, че няма друга фирма в този бранш в България, която да поддържа на склад повече от 50 вида вати – каменни и минерални. И не на последно място – нашата коректност към всички партньори. Важен е балансът между цена, качество, обслужване, познания и отдаденост на професията. Това е нашата мисия и тя дава резултати. Обектите, използвали нашите продукти, са много – по-малки и по-големи, в цялата страна. За мен знаков ще остане първият ни проект, свързан с енргийната ефективност в Копривщица, където изградихме цялостна фасадна изолация на един семеен хотел още през 2002 г.

Споделете очаквания за развитието на фирмата. 
Считам, че дейността на ДИ ТРЕЙД ГРУП ще търпи развитие в посока енергийна ефективност и опазване на околната среда, постигната чрез еко продукти, както и разширяване на познанията ни в областта на намаляване на шума в жилищни сгради и офис помещения. Ще се стремим да разработваме и нови материали за подобряване на комфорта в сградите които обитаваме. Бъдещето е на креативните хора, а ние сме част от тях.

Scroll to Top