Важни факти за изолацията

1. Изолацията забавя преноса на топлина, а не въздушният поток.
Едно от най-важните неща, които трябва да се знаят за изолацията е начинът, по който тя работи. Тъй като изолацията често се поставя в тези части от дома, където може да има изтичане на топъл въздух, логично е да се предположи, че изолацията прави нещо, което да блокира това. В действителност, изолацията не прави нищо, за да спре нежелания въздушен поток. Изолацията забавя преноса на топлина, а не блокира този поток. През зимата, когато помещенията се отопляват, изолацията намалява скоростта, с която топлината преминава през стените и през други повърхности. През лятото, когато включите климатика, изолацията не позволява външната топлина да нагрее помещенията

2. R-стойността отразява ефективността на изолацията.
Всеки тип изолация има определена R-стойност, която показва колко е ефективен материалът при забавяне на преноса на топлина. Този показател е известен като термично съпротивление. Въпреки че по-дебел слой изолация може да има по-висока стойност на термично съпротивление, това не винаги е така. Тази стойност не се измерва само с дебелината на материала. Тя е в пряка зависимост и от коефициентът на топлопроводимост на материала. Възможно е по-дебел слой от даден материал да има по-ниска R-стойност от по-тънък слой от друг материал. В този случай по-тънкият материал ще изолира много по-добре от материалът с по-голяма дебелина.

3. Изолацията никога не спира да работи.
Веднъж поставена, изолацията не спира да работи. Стига да не се повреди механично, не е нужно изолацията да се премахва или подменя. Тя не само пести енергия, но удължава живота на сградата.

4. Изолацията спестява много повече енергия от всички други енергоспестяващи продукти.
Изолацията спестява много повече енергия всяка година, отколкото енергоспестяващите крушки, уреди и дограми.

5. Възможно е изолацията да е прекалено много.
Домовете се нуждаят от изолация, но има теоретична точка „прекалено много изолация“. Ако домът ви е свръх изолиран и твърде плътно затворен, влагата може да се задържи вътре. Без подходяща вентилация и правилно избрана и монтирана изолация, в дома може да се натрупа прекалено много влага. Това може да доведе до развитие на мухъл и плесен и като цяло, до по-ниско качество на въздуха в затворените помещения.

6. Поставянето на изолация помага за опазване на околната среда.
Тъй като глобалното затопляне е основна заплаха днес, енергийно ефективните сгради са по-важни от всякога за защита на природата и икономиката на страната. Ние не трябва да губим ресурси като природен газ и електричество, а трябва да ги използваме ефективно. Трябва да бъдем по-внимателни към използването на енергия в нашето ежедневие. Трябва да обмислим препоръките за икономия на енергия, като помислим какво можем да направим за нашите жилищни пространства чрез постоянни и дългосрочни решения.

Scroll to Top