Звукоизолация и звукопоглъщане

Когато някой има проблем с шума започва да търси в интернет информация за „звукоизолация“. Клиентите обясняват, че искат звукът, който е в стаята, да остане там и да не се чува наоколо. Най-често срещаните проблеми са: не искате да чувате шума от трафика, който нахлува в дома Ви, не искате да слушате любимата рок група на съседа заедно с него, искате тиха стая във вашия дом – място където да почивате или да се концентрирате върху работата си, или искате да не безпокоите съседите си, когато някой от семейството Ви свири на музикален инструмент или използва домашното кино. Обикновено повечето клиенти питат и искат цени за „шумоизолираща пяна“. Те се сигурни, че това е правилният продукт, защото са виждали материал с формата на пирамиди или кори за яйца, монтирани по стените на телевизионни студия, звукозаписни студия или по филмите. Това схващане е погрешно. Акустичната пяна не спира звука, тя просто поглъща ехото и модифицира акустиката на помещението. Тя не спира звукът да преминава в съседни стаи, но драстично подобрява разбираемостта на речта, качеството на звука в стаите и други затворени помещения. Например: управителят на ресторант иска да намали шумът от тракащи тигани, който се чува в залата на ресторанта, лекционната зала трябва да е проектирана така, че лекторът да се чува ясно от всяко място, звукозаписното студио трябва да контролира отраженията на звука, така че да се запази неговата яснота при записа.Материалите, които поглъщат звука и тези, които го блокират или спират, са различни. Продуктите, които са предназначени да абсорбират ехото в помещенията, са меки, порести и с ниска плътност. Продуктите, чието предназначение е да блокират звука да не влиза и излиза от помещението са тежки, с висока плътност. Звукът не може да преминава през прегради, а просто кара тези прегради да вибрират. Вибрациите се предават на противоположната страна и по този начин звукът преминава през тези прегради и различни повърхности.
За да разберете, кой е точният материал, който е най-подходящ за вашият случай, най-добре се консултирайте със специалист. Няма универсален начин за звукоизолация на стая или апартамент, затова най-вероятно специалистът ще ви зададе следните въпроси:

– дали искате да блокирате звука или искате да няма ехо;
– какви са размерите и повърхностите на помещението;
– за какво се използва стаята – какви звуци искате да блокирате /висок, писклив звук, разговарящи гласове или нискочестотен басов звук/;
– какви са вашите идеи за справяне със ситуацията – къде да се постави продукта, какво място може да отнеме от помещението и др.

Възможно е да се направи оглед и замерване на място на неприятните шумове. Целта е да се препоръча най-добрата система за конкретния случай и да се изготви индивидуален проект.

Scroll to Top